WTF Speel Jij? – Destiny

Even om te beginnen een dikke foei voor mij omdat Destiny een console game is….voorlopig. Dit ‘voorlopig’ is een uitgangspunt gebaseerd op volgende feiten: Activision zit aan het roer en die doen alles om een extra centje in de kas te krijgen, het is een MMO/RPG/FPS en alleen die eerste is al reden genoeg om er ook een pc game van te maken, de game heeft veel weg van Borderlands en die kwam later ook uit op de pc en scoort nog steeds goed daar. Dus al met al hoeven de pure-pc-gamers wellicht niet lang te wachten, tijd zal het leren.

Destiny

Destiny – een game uit velen.

Destiny is het nieuwe kindje van Activision en Bungie (ook wel ActiBungie *TM* genoemd) want dit is echt een kindje van de twee toppers uit de game wereld de bedenkers van Call of Duty die samenwerking zoeken met de bedenkers van Halo het kan haast niet mooier. Destiny is dankzij deze meesterbreinen een game die het beste uit diverse games heeft gehaald en dat samen heeft geprakt…en het werkt nog ook! Tijdens mijn (nu al lange) speeluren ben ik het volgende tegengekomen wat mij bekend voorkwam uit games die wij gespeeld hebben of nog steeds spelen.

Call of Duty

Uiteraard kan dit niet missen aan een game gemaakt door o.a. Activision, maar dan doel ik niet op het shooter gedeelte. Juist het perk en upgrade gedeelte haal ik hier uit op, naarmate je namelijk wapens gebruikt (uncommon en hoger) krijgen ze attachments zoals red-dot sight, extra damage enz.

Halo

Zet een Halo fan op een stoel met een controller in zijn hand en zeg niet wat hij gaat spelen, en totdat hij de eerste vijand tegenkomt zal hij zweren dat het een Halo game is. Alles voelt en stuurt zoals Halo, het richten, schieten, reloaden, het gebruik van jet-packs en zelfs je powers die zich bij activering naar Third Person view schakelen voelt als de assassinations uit Reach. De Multiplayer evenmin en dat kan ook niet anders want Halo was immers de grondlegger voor de PvP FPS op de console.

Borderlands

Dit was een game die RPG/FPS op de kaart heeft gezet en een eerste serieuze stap heeft gezet naar het MMO gedeelte erbij. Maar borderlands laat vooral zijn invloeden zien aan het co-op aspect en de typen powers die je kan gebruiken naarmate je levelt. Ook het bountyboard systeem komt aardig overeen met Borderlands maar heeft wel leentjebuur gedaan bij het Challenge systeem van Halo Reach.

World of Warcraft

Misschien niet de eerste MMO maar wel de bekendste MMO die er is en dus heel het MMO gedeelte zoals de social zone, de gear en alle typen daarvan, de emotes en alles komt hier wel zo’n beetje vandaan. Ook de 3 tot 16 uur durende frustrerende Raids zijn afgeleid van een MMO als World of Warcraft.

Diablo

Zal je denken ‘hebbie em weer met z’n Diablo’ maar dat is niet omdat ik een die-hard fan ben van Diablo (dat valt echt reuze mee) maar dat is meer omdat Diablo gewoon een begrip is in de game wereld, een grondlegger van een enorm scala aan games die hier door geïnspireerd zijn en dus ook in Destiny zie je hier invloeden van terug en dat is met name het end-level gedeelte. De replay’s in hardere modes en uiteindelijk een ‘nightmare’ mode te unlocken waarbij zich nieuwe typen vijanden laten zien die je niet eerder in de game bent tegengekomen.

Starcraft II

Om het lijstje Blizzard compleet te maken gooien we er ook nog een Starcraft II bij, dit is te zien aan de opvallend korte Story-Line welke natuurlijk verder niet tegenvalt maar na level 20 ben je klaar, en als je je een beetje ingelezen hebt over Destiny weet je dat je nu pas eigenlijk door de tutorial heen bent. En dat was Wings of Liberty ook wel een beetje, alhoewel de Campaign van deze game wel volledig was kwamen er nog 2 net zo interessante Campaigns bij in de vorm van DLC. Ik durf er op te wedden dat dit met Destiny ook gebeurd, de spelers opgeilen tot level 20 en ze nog even gaar laten sudderen tot de eerste DLC en Expansions uitkomen (welke naar verluid gratis worden aangeboden t.z.t.)

Warframe

Hoewel Warframe een erg jonge game is, is het wel een game met een vrij unieke mission interface. Ook in Destiny bepaal je vanuit een schip dat in Orbit hangt waar je heengaat, en de Story Line is een missie gebaseerde game-play dus dat wilt zeggen als je de missie voltooid hebt dan ga je weer terug naar Orbit. Maar geen zorgen, als je voor de Patrol variant kiest kan je heel de map spelen van die planeet en op veel meer plaatsen komen waar je soms niet eens wilt komen als je nog laag level bent.

Brink

Wie had dat gedacht dat de meest gefaalde game ever hier invloeden heeft die we herkennen, ik doel hierbij dan eigenlijk op de sterkste eigenschap van heel Brink namelijk het character customization gedeelte dat echt haarfijn was uitgewerkt in Brink en dus ook in Destiny.

Wellicht zal je zelf ook nog wat games kunnen opnoemen die je gespeeld hebt maar dit zijn de opvallendste al in de eerste 10 levels die je speelt, maar wat is nu dan een typisch Destiny feature vraag je je af? Uiteraard naast dat de game echt een eigen game is en in de storyline niets heeft geleend uit andere games zit er een heel eigentijds end-level systeem in als het gaat om end-level gear. Eerder las je al dat level 20 het matje is, maar vanaf dan begint het pas, je gaat vijanden tegenkomen die je niet eerder gezien hebt en je gaat Gear vinden met stats waar die je nog niet eerder bent tegengekomen. 1 van die Stats is de ‘Light’ stat en dit bepaald tot hoever jij na level 20 verder kan (max. is 30) dus eigenlijk een soort overklok systeem. En in plaats dat je je helemaal suf hoeft te grinden aan glimmer (credits) kan je vanaf level 20 ook Marks winnen door PvP matches te doen of door Raids/ Strike missies te doen.

Player vs. Player

Het PvP gedeelte is ook best goed uitgewerkt, zodra je hier aan deelneemt is van iedereen de Gear gelijkwaardig aan elkaar en gaat een level 20 net zo hard down als een level 4. En als tip geef ik je mee, begin hier echt pas aan als je level 4 bent want je powers neem je wel mee tijdens PvP en op level 4 unlock je pas je ‘ulti’.

Voor ieder die echt niet kan wachten doe net als Drgn en pluk een Xbox 360 van Marktplaats af zodat je mee kunt doen, en als je hem al speelt op de Xbox 360 stuur me gerust een berichtje!

 

 

Leave a Reply