Free To Play games van FRUIT

FRUIT gaat al een paar jaartjes mee nu en daarmee hebben we aardig wat Free To Play games versleten, leuk zijn ze allemaal maar er zitten een hoop addertjes onder het gras als we het hebben over: “tot hoe ver is en blijft het leuk en gratis?”
We hebben daarom even een kleine top 10 samengesteld + commentaar, leest u gerust ons oordeel over deze games, weest gewaarschuwd dat een game geen slechte rating krijgt betrefd de gameplay maar betrefd het betaalmodel, alleen Free To Play games die door FRUIT leden gespeeld zijn worden beoordeeld.

10. Star Wars: The Old Republic (MMO/RPG)

Alhoewel deze game vrij nieuw is binnen FRUIT valt me op dat het betaalmodel hier erg scherp is, als F2P kan je bijna geen kant op.

 Free to Play  Subscriber
 Alleen lopend, tot lvl. 25  Run skill enabled
 Na lvl. 25 gemachtigd om speeders te kopen  Na lvl. 15 speeders
 Max. 2 characters aan te maken  12 characters aanmaken
 Kan niet traden met andere spelers  Secure Trade enabled
 Kan niet mailen naar andere spelers, wel mails ontvangen  Mailing Service enabled
 Minder XP + Valor points na lvl. 10  Normaal XP + Valor points + XP boost na leaven van Rest Area’s
 Crew Skill (crafting) limiet 1  Crew Skill normaal limiet 3
 Chat limiet met tijd-intervallen  Normaal chat
 Niet gemachtigd inventory slots met in-game credits te kopen  Gemachtigd inventory slots met in-game credits te kopen

Op zich vallen deze redenen nogal te verklaren, een game die nog geen jaar uit is nu al Free To Play? Hoe moet de betaalde community hier op gereageerd hebben zou je denken?
Niet erg blij, eerder onblij zal ik je zeggen. Dus wie weet dat deze maatregelen nog zullen versoepelen in de toekomst, tijd zal het leren.

9. Lord of The Rings: Online (MMO/RPG)

Deze game is officieel door ons dood verklaard nadat Nazbuu na een jaar voor de grap inlogde op een jawel…compleet lege server.
Maar in zijn glorie dagen was het een leuk spel om te spelen, het jammere van dit spel was dat je na lvl. 30 ongeveer eigenlijk uitgequest was, terwijl je tot lvl. 50 kon.

De quests waren echter te koop in de vorm van Regions dit stond dan toe dat je tot lvl. 50 door kon gaan.

 Free to Play  Subscriber
 Gelimiteerd questen  Questen tot lvl. 50 maar geen toegang tot DLC gebieden
 Beperkte classes en Monster Play classes  Alle classes en Monster Play Classes
 Beperkt toegang tot crafting skills  Alle crafting skills beschikbaar
 Currency Cap  Geen Currency Cap
 Chat limiet met tijd-intervallen  Oneindig Chat
 2 Character Slots  Meerdere Characters aan te maken
 3 Inventory bags  5 Inventory Bags
 Limiet op Auction House lijst  Oneindig Auction House lijsten
 Geen rested XP  Rested XP terwijl je uitgelogd bent

Opzich zijn dit geen beperkingen die het spel zodanig on-interessant maken om als F2P te blijven spelen, alleen het questen tot lvl. 30 was erg zuur.

8. Tribes Ascend (FPS)

Als er 1 Pay to Win game tussen de FRUIT F2P spellen zat was het wel Tribes Ascend want alles wat je kon researchen was daarnaast ook nog eens te koop dus op lage levels waren er erg sterk ge-upgrade spelers met de beste perks en wapens die geld kon betalen. Erg jammer voor de casual gamer die voor het eerst komt kijken.

7. World of Tanks (MOBA/ ART)

Voor co-op is dit een domper, vooral in het begin kon je met 2 in een team en als je er een subscription tegenaan knalde kon je met 3, dit is immers verhoogd (dankzij War Thunder) naar 3 gratis en 4 betaald.
Daarnaast is dit wel een keiharde Pay to Win spel, iemand die uren en uren heeft zitten gamen om die ene tier 8 tank te halen kan nog worden afgeknald door de OP Lowe die je voor een paar euro kan kopen, en dan nog niet te hebben gesproken over de speciale Armor Piercing Rounds die met Gold gekocht kan worden.

6. League of Legends (MOBA/ ART)

Het mag dan wel het bekendste spel zijn wat er momenteel gespeeld wordt maar het is ook een enorm melkkoetje, wekelijks vind er een rotatie plaats van 10 champions die gratis te spelen zijn. Maar niet iedereen is goed met elke champion dus wat ga je doen?? Inderdaad flappen ertegenaan knallen, het smerigste addertje is daarbij dan nog dat er ongeveer om de maand een nieuwe champion uitkomt deze is naast dat hij de hoofdprijs kost nog eens enorm OP (OverPowered), mensen raken overbluft door de damage-output van deze champ kopen hem en na de volgende Champion release wordt hij 9 van de 10 keer zo sterk ge-nerfed dat spelen met deze champion een omscholing vereist.

5. DayZ (MMO)

Alhoewel DayZ een Mod is op Arma 2 zit er toch een onafhankelijke studio achter die verantwoordelijk is voor deze uit de kluiten gewassen populaire Mod, daarom toch een vernoeming waard in de F2P sectie van FRUIT.
Al beloofd het al een poosje een stand-alone-game te worden nogsteeds is hier geen vooruitgang in geboekt en is de Mod/game na een jaar nogsteeds Beta, te verklaren natuurlijk want het is een Mod gemaakt door een paar gasten die het leuk leken dit te maken dus de geldstroming is vrij laag.
Het zure aan deze game is eigenlijk meer het feit dat je Arma 2: Operation Arrowhead in bezit moet hebben om de Mod vervolgens gratis te kunnen downloaden via de onafhankelijke website, jammer als je dus niets met Arma 2 zelf hebt maar wel met DayZ en weer jammer voor de Developers van DayZ dat ze met de opbrengst van de aankoop Arma 2: Operation Arrowhead geen deel krijgen uitgekeerd…of stiekem toch wel?

4. War Thunder (MOBA/ ART)

Zelfde liedje als World of Tanks ik verneem ook dat deze 2 studios felle concurrenten van elkaar aan het worden zijn, alhoewel War Thunder zich nog in Beta fase bevind is het vliegeniers gedeelte toch wel aardig af, er worden nog wel hier en daar wat aanpassingen gedaan maar de focus van de Developers zit um nu voornamelijk in de uitbreidingen naar Land- en Seabattles…iets waar WoT/WoWp ook hard naar opweg is. Het betaalmodel is nog vriendelijk, en te begrijpen ook je gaat geen nieuwe F2P game uitbrengen die al dure aanschaffen vereisen om het nog leuker te maken. Eerst maar zien hoe grote concurrent dit kan worden van Wargaming vind je niet?

 3. Warframe (Shooter)

Vrij nieuw in zijn soort (zeker bij FRUIT), weinig had ik nog gehoord van Tripple A F2P Co-op games en geloof me als ik zeg dat Warframe in de qualificatie zit. Het betaalmodel is hier ook vriendelijk….iets te vriendelijk naar mijn zin. Alles is te craften en ook alles is te koop. Maar het leuke juist van dit spel is dat je tijdens het knallen nog eens kan looten wat weer grondstoffen opleverd voor het craften, eerlijk gezegd denk ik niet dat dit spel lang leuk kan blijven als je alles maar kan kopen en verder geen doel hebt dan alleen maar knallend rondrennen. Wel gaan de geruchten op de forums dat dit spel na Launch een betaald spel wordt, waardoor dit spel direct gaat solliciteren naar een plaats in de Droeftoeter Top 5 van 2013.

2. Planetside 2. (FPS)

Zeer populair bij veel gamers, en waarom ook niet? Wat is er nou vetter als shooter liefhebber zijnde om met meer dan 2000 man tegelijk in 1 map aan het knallen zijn? Met dit gegeven hebben de ontwikkelaars rekening gehouden want als een spel zo verslavend leuk en vet is dan komen de Euro’s/ Dollars vanzelf wel…als je het maar interessant genoeg maakt voor de F2P speler. Dus alles is mogelijk je kan gaan en staan waar je wilt, wapens unlocken, voertuigen unlocken alles zit erin voor de F2P speler…MAAR…wil je die extra dikke chaingun canon of een stoere helmet zodat je aan 1999 andere spelers kan laten zien dat jij zo’n sukkel bent die er wel geld tegenaan geknald heb dan is dat natuurlijk gewoon mogelijk.

1. Star Trek: Online (MMO/ RPG)

Welliswaar het slechtst gebalanceerde betaalmodel ever, en dat in het voordeel van de speler, want het spel is volledig gratis te spelen, mailen, traden, questen alles kan tot max. lvl. 50 en daarbij krijg je met om de 10 lvls up een nieuw Starship waarbij je dan als lvl. 40 je laatste gratis krijgt en bij lvl. 50 krijg je de mogelijkheid er 1 te kopen maar die is niet persee beter dan het schip wat je al krijgt bij lvl. 40 het zit hem voornamelijk in de wapens en gear en die zijn allemaal te craften, te looten en te verkrijgen met speciale assignments. Daarbij als je in een ‘Fleet’ (lees Guild) zit heb je nog eens de mogelijkheid een ultiem schip te kopen met Fleet Credits, gewoon niet nodig dus om er geld tegenaan te knallen.
Daarentegen is dit spel zo mooi en leuk te spelen dat je dit wel uiteindelijk gaat doen, maar op geheel vrijwillige basis en daar houden we van, je niet verplicht voelen tot een aankoop omdat je anders niet meer meedoet.
En als we dan even moeten opsommen wat er dan wel betaald is aan dit spel…dat zijn de Lifetime Subscriptions van een bedrag van slechts $299,99 of de nieuwe Legacy of Romulus pack van $124,99 en als je dan leest wat je hiervoor krijgt….totally not worth it zeg ik je.

 

One thought on “Free To Play games van FRUIT

Leave a Reply